Danes zjutraj sem ob skodelici kave z mlekom zajadrala v preteklost, v daljno leto 1962, ko nam je v 5. razredu gospa Štiglic, učiteljica gospodinjskega pouka na I. osnovni šoli Celje, zaupala slasten recept za sadno pito, ki ga že dobrih pet desetletij pripravljam in delim s svojimi sorodniki, prijatelji, znanci, dijaki.
Pita naše učiteljice je nedvomno uspešno prestala preizkus časa in upravičila svoj naziv. Tako preprosti, a čudovito okusni, bi lahko rekli tudi ‘drzna’ sadna pita. Ko poješ kos, se ne moreš upreti naslednjemu.
Sestavine in priprava:
- 7 žlic sladkorja,
- 7 žlic olja,
- jajce.
Sladkor, olje in jajce penasto umešamo, nakar dodamo:
- 9 žlic moke,
- 125 ml mleka,
- vrečko pecilnega praška,
- vrečko vanilijevega sladkorja.
Za sočnejšo različico pite dodamo:
- 0,5 kg skute,
- 2 žlici kisle smetane.
Sestavine previdno premešamo in vlijemo v namazan, pomokan pekač. Po vrhu enakomerno razporedimo še 0,5 kg sadja po lastni izbiri:
- 0,5 kg razkoščičenih sliv.
Pečemo 40 do 45 minut v že ogreti pečici na 180°C.
Opomba: zmesi sem dodala slive, ker je njihova sezona. Uporabimo lahko tudi jabolka narezana na krhlje, marelice, breskve, borovnice, višnje. Pito sem preizkusila v različnih sadnih kombinacijah brez ‘zapletov’. Najokusnejša je dan po pripravi.
Dober tek!